Alhamdullillah, bertemu lagi kita dalam koleksi seterusnya... so hari nie Yaya Sweet nak berkongsikan resipi Kek Pelangi Karamel... nak kata sedap... boleh la cuba sendiri...
GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula kasar
Di masak atas api sehingga gula cair dan biarkan seketika.
BAHAGIAN ATAS (KARAMEL)
1/2 tin (1 cawan) susu cair
70 gm gula castor
1/2 tea spoon esen vanilla
3 kuning telur
Kacau kesemua adunan sebati perlahan
LAPISAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm/ml air
1 sudu teh baking powder
50 ml minyak jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak sehingga kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder dan kacau sehingga sebati.
MERINGUE (B)
6 telur putih (jangan bagi ada walaupun setitik kuning telur @ air setitik pun) nanti meringuenya tak menjadi
70 gm gula castor
1 tea spoon krim of tar tar
Putar hingga adunan menjadi kental dan tak jatuh jika di terbalikkan
* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA
- Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi.
- Masukkan adunan kek yang telah di warnakan dan dan diperisakan (adunan takkan tenggelam dalam karamel)
- Panaskan oven selama 10 minit
- Masukkan air panas ke dalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi (bakar kaedah steam bake untuk mengelakkan karamelnya hangus)
- 45 minit pertama bakar guna api di bawah sahaja dan 15 minit lagi api di atas dan di bawah
- Bila kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinya dari loyang.
- Terbalikkan kek perlahan-lahan dan lihat hasilnye pasti anda akan tersenyum sebab kek menjadi dengan sebab karamelnye melekat. SELAMAT MENCUBA...
No comments:
Post a Comment